ORTAK BASIN BÜLTENİ-ZEYTİNLİKLER YOK OLMASIN

KAMUOYUNA DUYURU ________________________________________ ZEYTİNLİK YERİNE MADEN İŞLETMECİLİĞİ “KAMU YARARI” DEĞİLDİR. 31765 Sayılı Resmi Gazete’de 1 Mart 2022 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren, Madencilik Yönetmeliği'nin 115. maddesine eklenen bir fıkra ile zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilmesi kararlaştırıldı. Ülkemiz zeytinciliği olumsuz etkilenecektir. Ülkemizin zeytinlik alanların büyük bölümünde madencilik faaliyeti için çok sayıda izin alınmış, yeni izinler için süreç devam etmektedir. Bunların yanı sıra zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren bu değişiklikle ülke genelinde zeytinliklerin ve zeytin ağacı sayısının daha da azalacağı endişesi vardır. Yüzlerce yıllık zeytinlikler yok olacaktır. Yönetmelikteki değişiklikte her ne kadar madencilik faaliyeti tamamlandıktan sonra alanın rehabilite edilmesi yer alıyorsa da yetişmiş, yüzlerce yaşına gelmiş zeytinliklerin yeniden eski haline gelmesi on yıllar alacak, zeytin ağaçları maden sahaları için feda edilecektir. Mecliste defalarca reddedilmiştir. Daha önce defalarca Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilen ve zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasını öngören düzenlemeler ya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden ya da yargıdan geri dönmüştür. 1939 yılında kabul edilen bir Zeytincilik Yasası var. Bu yasanın 20. maddesinde “Zeytinlik alanlar ve bu alana 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç tesis yapılamaz” hükmü yer alıyor. Madencilik Yönetmeliği’ne bir fıkra eklenerek yasa değiştirilmek isteniyor. Bu yasaya aykırı bir düzenlemedir. Zeytinlik yerine maden işletmeciliği “Kamu Yararı” değildir. Maden sahası için zeytinliklerin yok edilmesi “kamu yararı” olarak sunuluyor. İklim krizine neden olan fosil yakıtların terk edildiği bir dönemde zeytin ağaçları yok edilerek madencilik faaliyetleri yürütülmesinde kamu yararı olamaz. Aşağıda adları yer alan kurumlar olarak; Binlerce yıldır insanları besleyen, Anadolu'nun sembolü “Ölmez Ağaçları” zeytin ağaçlarının kesilmesine, zeytinliklerin yok edilmesine yol açacak “Yönetmelik Değişikliği”nin geri alınmasının “KAMU YARARI”na olacağına inanıyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyururuz. 3 Mart 2022 ________________________________________ DOÇEV GESİFED Doğa ve Çevre Vakfı Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu ________________________________________ AGİKAD - Aydın Girişimci Kadınlar Derneği AYGİAD - Aydın Genç İş İnsanları Derneği BESİAD - Bodrum Esnaf, Sanayici ve İş İnsanları Derneği DEGİAD - Denizli Genç İş İnsanları Derneği DESİAD - Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği DENSOR - Denizli Soroptimist Kulübü DİGİAD - Didim Genç İş İnsanları Derneği EFESİAD - Efeler Sanayici ve İş İnsanları Derneği GİKAD - Girişimci Kadınların Desteklenmesi Derneği KUGİAD - Kuşadası Genç İş İnsanları Derneği MARMARİSGİAD - Marmaris Genç İşadamları Derneği SÖGİAD - Söke Genç İş İnsanları Derneği

Kınıklı Mah. 6021 Sok. No:35/B Pamukkale/Denizli